Okos Otthon Blog

Okosház rendszerek és a kommunikációs protokoll

2023.05.18 19:17
Okos Otthon Blog

Az okosház rendszerek előnyeivel ma már egyre többen és többen vannak tisztában. Ha szeretnénk, akkor például az energiatakarékosságot teljesen újragondolhatjuk egy ilyen szisztéma segítségével.

Okosház rendszerek és az energiahatékonyság

Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha az okosotthon rendszerünk segítségével az épületben minden egymással harmóniában működve azon dolgozna, hogy a lehető legoptimálisabban valósuljon meg az energiafelhasználás. Ha a redőnyök automatikusan, az érzékelőknek köszönhetően felemelkednének télen olyankor, amikor az üvegfelelületekre érkező napfény pozitívan tudja befolyásolni a beltér hőmérsékletét. Ha a nyílászárók maguktól becsukódnának, amikor elindul a fűtés, így nem pazarolnánk el egy cseppet sem az erre fordított energiából. Vagy ha a riasztórendszer beélesítésével a kívánt hőmérséklet külön beavatkozás nélkül olyan szintre állna be, amely elégséges olyankor, ha éppen senki nem tartózkodik az ingatlanban.

Ezek ráadásul csak példák arra vonatkozólag, hogy milyen sokféle opció állhat a rendelkezésünkre, amelyek révén aztán komoly takarékoskodást érhetünk el az energiában, illetve az ehhez kapcsolódó kiadásainkat tekintve egyaránt.

Az energiával történő spórolás megvalósulhat akár az automatikusan üzemelő világítás révén is, hiszen nem fognak feleslegesen világítani a lámpák, de ott vannak az okoskonnektorok is, ahogy a fűtőtestek egyedi szabályozását lehetővé tevő okostermosztátok is igen jelentős szerepet tudnak betölteni.

Persze mindennek egy részét mi magunk is meg tudjuk oldani, ha állandóan az épületben tartózkodunk, de csak abban az esetben, ha folyamatosan figyelünk, és manuálisan vagy különböző több-kevesebb eredményt nyújtó, viszonylag optimális beállításokat alkalmazunk. Pontosan ezen a szinten lép be a kényelem, valamint az, hogy a saját időnkkel és energiánkkal is takarékoskodni tudunk, amennyiben okosház rendszert hozunk létre otthonunkban.

Hogyan kezdjünk neki, illetve mire szükséges feltétlenül odafigyelni?

Az okosotthon rendszerek gyártói többfélék. Ennek megfelelően persze különbségek is vannak az egyes termékek között. Mielőtt bármibe fejest ugranánk, döntést kell hozni arról, hogy milyen kommunikációs csatornát fogunk használni.

Nézzük meg példának az Aqara Starter Kit csomagot! A termékoldalra kattintva láthatjuk, hogy milyen gyártó termékével ismerkedünk éppen, milyen kommunikációs protokollal tud működni az adott eszköz, valamint azt is, hogy mely mobil applikációk alkalmasak a vezérlésére.

A konkrét példánknál a gyártó az Aqara, a kommunikációs protokoll a ZigBee, a Wi-Fi és a HomeKit, az applikáció tekintetében pedig választhatunk a Xiaomi Home és az Aqara Home között. Mindez az információ azért is nagyon fontos, mert később, ha bővíteni kívánjuk a szisztémát, majd olyan eszközöket fogunk tudni beszerezni, amelyek szintén kompatibilisek ezen kérdésekben, tulajdonságokban.

Hogyan döntsünk egyik vagy másik megoldás mellett?

Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, érdemes egyrészt nem sajnálni az időt egy kis böngészésre, illetve olvasásra. Utóbbihoz figyelmedbe ajánljuk a blogunkat is, amelyben igyekszünk különféle segítséggel támogatni a döntésedet. Ha pedig így is maradnak kérdések, az elérhetőségeink egyikén nyugodtan felteheted őket.

argep.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com