Okos Otthon Blog

Az okosotthont vezérlő eszközök megválasztásának szempontjai

2022.05.27 17:20
Okos Otthon Blog

Ebben a bejegyzésben az okosotthont vezérlő eszközök kerülnek a középpontba. Képzelj csak el egy olyan életet, ahol fel sem kell állnod a kanapéról ahhoz, hogy a szoba világítását fel- vagy lekapcsold. Bár éppen nem tartózkodsz otthon, de szeretnél meggyőződni arról, hogy bezártad-e az ajtót vagy esetleg bekapcsoltad-e a riasztót? Megteheted!

Mindehhez bizony arra van szükséged, hogy egy profi okosotthont alakíts ki magadnak. Amit számos olyan funkcióval láthatsz el, amitől sokkal kényelmesebb és biztonságosabb életed lehet és örökre búcsút mondhatsz az aggasztó gondolatoknak. Elég rápillantanod az okosotthonodat vezérlő eszközre, és máris minden információ a birtokodban lesz.

Hogyan fogjuk neki az okosotthon kialakításának?

Az első és legfontosabb dolog, amit el kell döntened, hogy mi lesz az az eszköz, ami az okosotthonod vezérlőjeként fog szolgálni. Megelégszel-e egy gyári összeállítású készlettel, vagy esetleg tervezed, hogy a jövőben tovább bővíted a rendszer funkcióit és még több okoseszközt építesz be saját hálózatodba? Ezek olyan kérdések, amiket már jó az elején tisztázni, hiszen ennek megfelelően fogod összeválogatni a különböző kiegészítőket.

A legfontosabb az okosotthonod agyának, tehát vezérlőegységének a kiválasztása. Ugyanis ennek lesz a feladata, hogy kommunikáljon az összes többi rendszerben lévő eszközzel. Valamint, hogy alkalmas legyen arra, ha esetleg a későbbiekben tervezed a bővítést. Elengedhetetlen, hogy olyan közös kommunikációs csatornával rendelkezzenek az okosotthonodba beépítendő okoseszközök, melyen keresztül biztonsággal és stabilan tudnak egymással információt megosztani.

Nem kell bankot robbantanod, hogy neked is legyen egy okosotthonod

Ma már nincs szükség óriási összegekre ahhoz, hogy megkezdd saját okosotthonod kialakítását. Az új építésű lakások kivitelezésénél egyre inkább elterjedt, hogy alkalmazzák a különböző okosvillamossági eszközöket. Ezek ma már elérhető árú megoldások, így például egy okoskonnektor vagy egy okos villanykapcsoló beépítése nem jelent óriási többletköltségeket.

Ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy WiFi-n keresztül kapcsolódjanak az internethez. Így ha például a webáruházunkban is megtalálható Sonoff vagy Shelly eszközök közül választanál, nem kell drága helyi központra és vezérlésre is beruháznod. Mert nálunk megtalálhatod ezeket a Wifi-s eszközöket, amik akár egyesével is telepíthetőek. Attól függően pedig, hogy milyen büdzsével dolgozol, szép lassan kiépítheted a rendszert az egész lakásban.

Okosotthon vezérlő kialakítása

Az okoseszközök nagy részéhez általában tartozik valamilyen applikáció. Ezek segítségével egyszerűen vezérelheted ezek működését. A másik fontos funkciójuk pedig az, hogy akár időalapú szabályokat is beállíthatsz. Gondolunk itt arra, hogy egyszerűen tudod időzíteni az okoseszközöket.

Ezek lehetnek egyszeri időpontra szóló utasítások, vagy akár olyanok is, melyek rendszeresen ismétlődnek a hét bizonyos napjain. Ilyen lehet például a világítás vezérlése, ha mondjuk hosszabb időre utazol el, de szeretnéd azt a hatást kelteni, mintha valaki járkálna a lakásban. Akkor a lámpák ki-be kapcsolásával egészen úgy tűnhet, mintha otthon lennél.

Beállíthatsz olyan kényelmi funkciókat is, minthogy reggel egy bizonyos időpontban automatikusan felhúzza a rendszer a redőnyöket, vagy hogy az aranyhalak akváriumában bizonyos időközönként elinduljon a keringető szivattyú.

Számos ötleted van, de még nem látod a megoldást? Kérd munkatársaink segítségét, és válasszátok ki együtt a számodra leghasznosabb eszközöket saját okosotthonod kiépítéséhez.

argep.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com