Okos Otthon Blog

Az érintős villanykapcsoló működése és az okosmodellek előnyei

2023.01.26 11:39
Okos Otthon Blog

A kapcsolóknak többféle típusa is létezik, ezek közül egyik az érintős villanykapcsoló. Alapvetően nem feltétlenül csak a világítás szabályozásához tudjuk használni, ahogy azt be is mutatjuk néhány konkrét modellen keresztül ebben a blogbejegyzésben. Előtte azonban ismerkedjünk meg az okos villanykapcsolókkal, valamint ezek jellemzőivel is közelebbről!

Okosmegoldások minden otthonba

Minden otthonban szükség van különböző kapcsolókra, hogy ezek révén működésbe hozzunk különböző elemeket, köztük például a villanyt is. Nálunk, az OkosabbOtthon.hu webáruházban olyan eszközöket találnak meg a vásárlók, amelyek révén az otthonuk okosabbá tehető. Ez egyrészről a komfort szintjében nyilvánul meg, másrészről azonban rengeteg időt és energiát is képesek nekünk megspórolni, hiszen a különböző modulok működése összhangba hozható egymással, így nem a tulajdonosnak kell mindenről gondoskodni.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen típusú innovatív megoldások révén az energiafelhasználás is mérsékelhetővé válik, így akár a havonta jelentkező, rezsivel összefüggő kiadások is csökkenthetők. Ráadásként pedig a környezetünkért is sokat teszünk velük, az energiahatékony üzemelés által.

Okosvilágításhoz okoskapcsolók dukálnak

Színvonalas okos villanykapcsolóink között több neves márka termékei megtalálhatók, így nem hiányozhatnak a Sonoff, a Shelly, a Broadlink, a SmartWise, valamint az Aqara kiváló eszközei és készülékei sem. Ezek a változatok fogyasztásmérővel is kombinálhatók, így fontos információkkal szolgálhatnak nekünk, hogy még gazdaságosabban valósíthassuk meg az áramfogyasztásunkat.

Jellemző rájuk, hogy mobiltelefonos applikációval irányíthatók, s összehangolhatod őket más modulokkal is, amelyek szintén az okosotthon rendszer részei. Fali, rejtett, valamint hordozható kapcsolók közül is válogathatsz, és kiegészítheted őket okosvillanykörtével is. Akár központi irányító nélkül is alkalmazhatod az egyes villanykapcsolókat.

Amennyiben még több funkciót szeretnénk élvezni, elérhetők a fényerőszabályzós kapcsolók, valamint a beépített fogyasztásmérővel rendelkező változatok is. Az okos villanykapcsolók 230 V AC vagy 12 V DC feszültséggel működnek, teljesítményüket tekintve pedig 300 és 4400 Watt közötti értékekkel számolhatunk. Kiváló megoldásnak bizonyulnak abban az esetben is, ha a takarékoskodás a fő szempontunk.

Az érintős villanykapcsolók működése és típusai

A megérinthető felület alatt működik a relé, amely megvalósítja a kapcsolás feladatát. Nagyjából ahhoz hasonlóan képzelhetjük el a mechanizmust, mint bármely érintőképernyő esetén. A lényege, hogy elég megérinteni a felületet, ahogy arra az elnevezés is rávilágít.

HomeKit, illetve wifi kommunikációs protokollal rendelkező modell a Meross Smart okos érintőkapcsoló, amely lámpákhoz és ventilátorokhoz is alkalmazható. A Meross applikációja révén bárhonnan és bármikor irányíthatók a hozzá rendelt modulok. Igény szerint automatizálhatjuk is a működést azáltal, hogy előre beütemezzük, hogy mikor kapcsoljanak be, illetve ki. A LED jelzőfény pedig sötétben is segít rátalálni a kapcsolóra.

A Material Button dupla érintőkapcsolója - amelynek egypólusú változata is elérhető - redőnyökhöz, sötétítőkhöz, kapukhoz és garázsajtókhoz, de akár rolós medencefedőkhöz is tökéletes a csillárok irányítása mellett. Nyomógombként, kapcsolóként és szabályzóként is használhatjuk, miközben állíthatjuk a fényerőt, a dimmerelési időt, a kapcsolási effekt intervallumát, sőt, a kikapcsolt állapot fényerejét is. Használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket!

Fibaro Walli Dimmer
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
Shelly WS4 Falikapcsoló 4 Gombos Fehér
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
BlitzWolf BW-SS8 RF Wi-Fi Smart Wall Light Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
6 490 Ft
Meross Smart Wi-Fi Wall Switch HomeKit Okos Villanykapcsoló
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
8 990 Ft
Gosund SW9 Intelligens világításkapcsoló (Tuya)
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
5 990 Ft
Fibaro Walli Controller
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
20 990 Ft
Fibaro Walli Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
Material Button RGB vezérlő
Utolsó 2 db raktáron
9 990 Ft
Fibaro Walli Dimmer Anthracite
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
25 390 Ft
Fibaro Walli Switch Anthracite
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
BlitzWolf BW-SS10 Wi-Fi Smart Water Heater Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
6 490 Ft
argep.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com