Okos Otthon Blog

A vezeték nélküli kapcsoló jelentősége az okosotthon rendszerekben

2023.03.16 13:00
Okos Otthon Blog

A vezeték nélküli kapcsoló alkalmas arra, hogy még inkább megkönnyítse a modern okosotthon rendszer megvalósítását. Multifunkciós eszköznek számít, a legtöbb esetben többféle funkciót is be-, illetve kikapcsolhatunk vele, ám legtöbbször a világítás irányításának céljából kerülnek alkalmazásra.

Miért érdemes vezeték nélküli kapcsolót választani?

Az egyik legfontosabb előnyük abban mutatkozik meg a vezeték nélküli kapcsolóknak, hogy a telepítésük, valamint a beüzemelésük elképesztően egyszerűen megvalósítható. Nem igényel véséssel vagy más kosszal, piszokkal együtt járó munkálatokat az, hogy használatba tudjuk venni ezeket a remek eszközöket, ugyanakkor képesek maximálisan teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat.

A másik egyértelmű előny az, hogy az elhelyezés a későbbiek során is módosítható marad. Amennyiben az üzembe helyezést követően az a benyomás támad, hogy nem esik igazán kézre a kapcsoló, s egy másik helyen jóval praktikusabb lenne, akkor a vezeték nélküli modellekkel könnyedén orvosolható a probléma.

Ehhez hasonlóan az sem ördögtől való, ha eredetileg csak egy helyre terveztük a kapcsolót, azonban később mégis meggondoltuk magunkat, vagy a kialakuló szokásaink következtében kényelmesebb lenne, ha egy másik falon is lenne egy kapcsolónk.

Az okos villanykapcsolókhoz hasonló funkciók birtokában vannak ezek a változatok is, például ugyanúgy alkalmasak a megfelelő változatok a fényerő szabályozására is.

A vezeték nélküli villanykapcsoló működése

Az okosotthon eszközei esetén nagyon fontos kérdés a kommunikáció. Ez bizonyára senkit nem lep meg, hiszen a vezérlés és az automatizálás lehetőségeit kihasználva érjük el ezekkel a modulokkal és berendezésekkel azokat az előnyöket és következményeket, amelyek miatt megéri belevágni a fejlesztésbe.

A kapcsolók vezérelhetők például Wifi-n keresztül, a megfelelő applikáció letöltését követően akár a mobilunk vagy a tabletünk használatával is képessé válhatunk a világítás vezérlésére ennek köszönhetően. Emellett a távirányító alkalmazása, valamint az RF irányítás is gyakori megoldásnak bizonyul. Az egyes márkákon belül is megtalálható többféle változat, amelyek közül érdemes mindig a saját igényeink szerint dönteni.

Az egészen biztos, hogy egy okosotthonból nem hiányozhat az okos villanykapcsoló, valamint az okosvilágítás.

Tervezz, tervezz, tervezz!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az okosotthon kialakításának kalandjába kizárólag úgy érdemes belevágni, ha alaposan megismerkedünk előzetesen a lehetőségeinkkel. Ezenfelül azonban fontos az is, hogy meghatározzuk a céljainkat, amik miatt elkezdtük a projektet.

Mivel akár arra is megvan az opciónk, hogy etapokban, lépésenként fejlesszük az otthonunkat, ezért a bővíthetőség alapvetően nem okoz gondot. Ez azonban kizárólag abban az esetben igaz, ha kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az egyes modulok és eszközök, valamint - ha szükséges - az irányító központ is kompatibilisek legyenek egymással. Ehhez például fontos kérdés a kommunikációs csatorna is, hiszen ahogy a kínai és az olasz sem beszélik egymás nyelvét, ugyanúgy az egyes eszközök között is lehetnek ebből adódó problémák.

Az egyes márkákhoz való ragaszkodás természetesen nem rossz gondolat, ám jó tudni, hogy sok rendszer átjárható, így meglehet az összeillés eltérő gyártók termékei esetén is. Ezeknek is érdemes utánajárni, mielőtt “hűbele Balázs” módjára esnénk neki a feladatnak. Bizonytalanság esetén szívesen nyújtunk segítséget, ha megkeresel az elérhetőségeink egyikén.

Gosund SW9 Intelligens világításkapcsoló (Tuya)
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
5 990 Ft
BlitzWolf BW-SS8 RF Wi-Fi Smart Wall Light Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
6 490 Ft
Fibaro Walli Controller
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
20 990 Ft
Material Button RGB vezérlő
Utolsó 2 db raktáron
9 990 Ft
Meross Smart Wi-Fi Wall Switch HomeKit Okos Villanykapcsoló
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
8 990 Ft
Fibaro Walli Switch Anthracite
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
Fibaro Walli Dimmer
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
Shelly WS4 Falikapcsoló 4 Gombos Fehér
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
BlitzWolf BW-SS10 Wi-Fi Smart Water Heater Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
6 490 Ft
Fibaro Walli Switch
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
27 390 Ft
Fibaro Walli Dimmer Anthracite
Raktárkészlet: Nincs raktáron, de Rendelhető
25 390 Ft
argep.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com